kinga

kinga

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Salatkowy misz-masz

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zainspirowana przepisem Dory,przypomnialam sobie salatke o której zupelnie zapomnialam,gdyz nie mialam zapisanego przepisu:))

Salatkowy misz-masz

Składniki:

Salatkowy misz-masz

  • 250 g(czyli pól opakowana 500g)dowolnego,grubszego makaronu
  • 3 papryki,najlepiej kolorowe
  • 4-5 malutkich cukin
  • oliwki-ja dalam 1/4 litrowego sloika,wiec mysle,ze maly sloiczek bedzie ok
  • opakowanie sera feta

Sposób przygotowania:

Salatkowy misz-masz

Makaron ugotowac w osolonym wrzatku,odcedzic,pozostawic do ostygniecia. Papryke oczyscic,pokroic w sredniej wielkosci kostke,cukinie umyc(nie obierac)pokroic w pól plasterki.Papryke podduscic na 2-3 lyzkach oliwy,gdy zacznie miekknac,dodac cukinie,wszytko dusic do miekkosci,w miedzy czasie dodac troszke soli i pieprzu,z sola trzeba uwarzac,gdyz makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i dodajemy fete,ktora jest slona. Gdy warzywa beda juz miekkie zostawic do ostygniecia. Ser feta pokroic w kostke,oliwki na pól i wrzucic do makaronu,na koncu dodac przstudzone warzywa lacznie z sokiem jaki puscily w trakcie duszenia(jesli wydaje nam sie,ze jest za duzo tego soku,to mozna czesc odlac,jesli salatka jest za sucha dodajemy oliwe z oliwy) Wszytko razem wymieszac,doprawiajac do smaku sola i pieprzem.Calosc powinna byc obficie posypana natka pietruszki,ale jako,ze u nas pietruszka ma tylko wyglad pietruszki,a nie ma zupelnie smaku,wiec ja praktycznie pietruszki nie uzywam,dodalam jedynie suszona:))

Redakcja poleca: