xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Salceson z galaretek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepszy deser jaki pamiętam z dzieciństwa. Trzeba mu poświęcić nieco więcej czasu niż innym ale smak jest niezastąpiony.

Salceson z galaretek

Składniki:

Salceson z galaretek

 

  • 3 galaretki (truskawkowa, brzoskwiniowa i agrest)
  • 1 słodka śmietana 30 % - 300 ml
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żelatyna / 1/2 l wody

 

Sposób przygotowania:

Salceson z galaretek
W pierwszej kolejności należy rozpuścić galaretki, warto dodać do nich mniej wody niż jest to zalecane na opakowaniu tak aby były twardsze i dobrze się zsiadły. Kiedy galaretki odpowiednio zastygną należy je pokroić na małą kosteczkę. Żelatynę rozpuścić dokładnie w ciepłej wodzie. Śmietanę lekko ubić z cukrem pudem a następnie połączyć z żelatyną. Cały roztwór wlać do pojemnika/foremki i wsypać pokrojone galaretki. Włożyć do lodówki i poczekać aż dokładnie zastygnie.