Sandacz na puree szczypiorkowym z ostrą włoską kiełbasą [film]

  • 1

Zobacz jak szef kuchni restauracji Venti-tre Marcin Suchenek przygotowuje swoje popisowe danie!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sandacz na puree szczypiorkowym z ostrą włoską kiełbasą [film]
Sandacz to niezwykle smaczna ryba o delikatnym mięsie, która połączona z innymi smakami nabiera dodatkowego wymiaru. Obejrzyjcie jak szef kuchni restauracji Venti-tre Marcin Suchenek przyrządza sandacza, którego podaje na puree szczypiorkowym z dodatkami - ostrą, włoską kiełbasą i zielonym groszkiem.

Powtórzcie potrawę we własnej kuchni i napiszcie nam koniecznie jak smakowało - przekażemy szefowi kuchni!




(Porcja na 4 osoby)

Składniki:

- sandacz 1 sztuka około 2 kg lub 4 filety z sandacza
- zielony groszek 0,2 kg
- zielona fasolka 0,1 kg
- ziemniaki 0,8 kg
- cebula 0,1 kg
- kapary 0,50 g
- szczypiorek 0,20 g
- mleko 0,5 l
- masło 0,40 g
- oliwa 0,1 l
- białe wino 0,1 l
- sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:

Ryba:
 
Rybę oczyścić i wyfiletować - jeśli mamy całą. Następnie podzielić na porcje i przyprawić solą i mielonym pieprzem, usmażyć na patelni lub płycie (używając pergaminu do pieczenia mamy pewność, że skóra nie przywrze do powierzchni patelni).
 
Krem szczypiorkowy:
 
Ziemniaki ugotować w mleku z odrobiną soli, zmiksować. Dodać wcześniej  zmiksowany szczypior. Przyprawić solą i pieprzem.

Sos:

Na patelni usmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną ostrą kiełbasę zalać winem zagotować dolać łyżkę bulionu. Dodać groszek, kapary, zioła i ewentualnie posiekaną papryczkę (jeśli ktoś lubi bardziej ostre smaki). Następnie dodać sól i pieprz oraz łyżkę masła i mieszać do momentu aż uzyskamy konsystencję sosu.

Na talerz nałożyć krem szczypiorkowy, polać sosem. Następnie ułożyć filety ryby, listki świeżych ziół oraz plasterki smażonej ostrej kiełbasy.
 
                   http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/22/imgkUxOWb.jpg

Sprawdźcie też inne przepisy szefa kuchni Venti-tre - Ravioli z grzybami i sosem z szałwii oraz Sałatkę z owocami morza!