Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sandacz w pieprzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W zaprzyjaźnionym sklepie rybnym sandacz , szczupak, miętus, karp , płocie , okonie i inna ryba słodkowodna systematycznie się pojawia .

Sandacz w pieprzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sandacz w pieprzu

 

 

Sposób przygotowania:

Sandacz w pieprzu
Filety * umyć , osuszyć , ułożyć w pojemniku. Zalać 1/3 szklanki oleju, sokiem z cytryny . Posypać mielonym pieprzem z obu stron ( po szczypcie ) i odrobiną soli. Do marynaty dodać pieprz ziarnisty czarny, pieprz marynowany zielony i czerwony .Zostawić na 30 minut ( w tym czasie kilka razy przewrócić ). Wyjąć z marynaty . Osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć mąką . Odsączyć z marynaty zielony i czerwony pieprz . Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na rozgrzanym sandacza na rumiano z obu stron - dorzucić marynowany pieprz. . Gdy jest gotowy dołożyć masło i niech się ,, spieni". Podawać z ziemniakami z wody posypując marynowanym pieprzem i natką pietruszki. Solić na talerzu. * Wszystko zależy jakiego sandacza kupujemy . Ja kupuję z reguły całego , wypatroszonego , oskrobanego bez głowy ( a szkoda bo by sie do zupy przydała ). Filetuję , a kręgosłup , ogon , boczne skrzela odkładam na zupę ( dodaje kawałki od innych ryb które kupuję ).
Sandacz w pieprzu
Dwa filety z małego sandacza w marynacie
Sandacz w pieprzu
Filety osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi
Sandacz w pieprzu
Posolić i oprószyć mąką - strzepnąć jej nadmiar
Sandacz w pieprzu
Smazyc na rozgrzanym oleju z pestek winogron