aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sandwicze z szynką i serem polane sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chrupiące, lekko soczyste w środku i polane cudownym ostrym sosem czosnkowym sandwicze. Polecam na ekspresową kolację.

Sandwicze z szynką i serem polane sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sandwicze z szynką i serem polane sosem

 

  • 1 chleb tostowy
  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g sera żółtego
  • SOS CZOSNKOWY:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek śmietany
  • sól, pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Sandwicze z szynką i serem polane sosem
Rozkładamy kromki chleba tostowego. Układamy na nich po plasterku szynki i po plasterku żółtego sera. Przykrywamy drugą kromką chleba. Urządzenie do pieczenia sandwiczów nagrzewamy, gdy osiągnie dostateczną temperaturę wówczas wkładamy przygotowane kromki, zamykamy pokrywę urządzenia dociskając chleb i pieczemy do uzyskania pożądanego wyglądu.SOS CZOSNKOWY: Do miseczki przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Wszystkie składniki sosy dokładnie mieszamy.Gotowe gorące tosty z szynką i serem polewamy sosem czosnkowym, lub podajemy sos w osobnych miseczkach i maczamy w nich tosty.
Sandwicze z szynką i serem polane sosem
Na kromkach układamy plasterki szynki i sera, przykrywamy druga kromką.
Sandwicze z szynką i serem polane sosem
Tak przygotowane kanapki wkładamy do nagrzanego urządzenia.
Sandwicze z szynką i serem polane sosem
Sandwicze pieczemy do uzyskania chrupiącego chleba i lekko soczystego środka.
Sandwicze z szynką i serem polane sosem
Gotowe podajemy zaraz po przygotowaniu - czyli na ciepło.