Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sarnina z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sarnina wg lekko zmodyfikowanego przepisu mojego Teścia

Sarnina z warzywami

Składniki:

Sarnina z warzywami

 

  • 60 dag polędwicy z sarny
  • marynata staropolska
  • olej do marynaty
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 5-6 pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Sarnina z warzywami
Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną w średnie kotlety polędwicę z sarny przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie obsmażamy kotlety z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu i następnie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będzie prawie miękka (podlewamy odrobiną wody). Dodajemy obrane i pokrojone w półtalarki marchewki, pieczarki i pietruszkę, paprykę w plasterkach oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Podlewamy czerwonym winem i co chwilę mieszając smażymy jeszcze 10-15 minut, po czym dodajemy chrzan, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.