Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Saszetki z poledwica i kurkami .

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nalesniki z poledwica , farszem z kurek i serka philadelphia , zapieczone z wedzonym boczkiem i podane z sosem .

Saszetki z poledwica i kurkami .

Składniki:

Saszetki z poledwica i kurkami .

 

  • 1 poledwica wieprzowa / u mnie 550g /
  • 2 cebule
  • 0,5 kg kurek
  • 1 op. bekonu sniadaniowego w plasterkach / u mnie 8 plasterkow/
  • zabek czosnku - do sosu
  • peczek natki pietruszki
  • peczek koperku
  • 1 serek philadelphia
  • 1 lyzka bulki tartej
  • sol czosnkowa lub czosnek granulowany
  • sol, pieprz
  • olej
  • szkl. smietany
  • szkl. bulionu z warzyw
  • ewent. maka lub gotowa zasmazka w proszku - do zageszczenia sosu
  • Nalesniki :
  • 2 jajka
  • szkl. mleka
  • szkl. wody mineralnej
  • szkl. maki
  • sol
  • tluszcz do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Saszetki z poledwica i kurkami .
Z podanych skladnikow na nalesniki zmiksowac ciasto i odstawic na ok 20 min. Kurki dokladnie umyc i odcedzic. Ok 1/4 ilosci obgotowac w wodzie przez 10 min , odcedzic. Reszte odstawic na pozniej do sosu. Posiekac natke pietruszki i koperek. Obrac i pokroic w kostke cebule. Polowe cebulki podsmazyc. MIESO umyc , osuszyc pokroic na 4-5 kawalkow / w zaleznosci od wielkosci poledwicy / . Kazdy kawalek posolic, popieprzyc i krotko , z kazdej strony podsmazyc na malej ilosci oleju. Odstawic. NALESNIKI usmazyc na oddzielnej , duzej patelni i odstawic do przestudzenia. FARSZ : Obgotowane i odsaczone kurki drobno pokroic . W miseczce wymieszac kurki z podsmazona cebulka , 1 lyzka posiekanego koperku , 1 lyzka posiekanej natki , bulka tarta, serkiem philadelphia i przyprawic do smaku sola , pieprzem i sola czosnkowa. Nagrzac piekarnik do 180°. Nalesniki posmarowac farszem / zostawiajac wolne brzegi . zeby sie lepiej zwijaly / , na farsz polozyc kawalek poledwicy , zawinac po bokach i zrolowac . Kazda saszetke owinac dwoma plasterkami wedzonego boczku. Wiecej zdjec zamieszcze na forum pod przepisem. Dno naczynia zaroodpornego wysmarowac 1 lyzka oleju , ulozyc saszetki i zapiekac przez pol godziny. W tym czasie przygotowac SOS. Do patelni po smazeniu poledwicy dodac 2 lyzki oleju , podsmazyc kurki z pozostala cebulka , dodac przecisniety zabek czosnku, podlac bulionem i pare minut poddusic. Wlac smietane , dodac reszte posiekanej zieleninki , dusic jeszcze chwile . Calosc doprawic do smaku sola i pieprzem. Sos mozna zaprawic maka lub gotowa zasmazka. Gotowe saszetki podawac polane sosem z kurek. Zapieczone saszetki mozna podawac rowniez bez sosu ale np : z kubeczkiem czystego barszczyku. Smacznego.