darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne filety z indyka na patykach marynowane w szafranowym aioli i upieczone na grillu - pyszności.

Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli

 

  • filet z piersi indyka - 500 g
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy
  • sok z cytryny
  • szczypta szafranu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli
Do miski wbić żółtko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszać stopniowo dodając oliwę. mieszać, aż zgęstnieje, dodać szafran, sok z cytryny, sól i pieprz. Mięso pokroić w cienkie pasy, włożyć do miski z aioli, odstawić do lodówki na minimum godzinę. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Zamarynowane mięso nabijać wzdłuż na patyczki i układać na ruszcie. Grillować po kilka/kilkanaście minut z każdej strony.
Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli
Etap 1 żółtko wbić do miski, dodać czosnek
Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli
Etap 2 Do przygotowywanego sosu dodać szafran
Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli
Etap 3 Mięso pokroić w wąskie, podłużne pasy
Sataye z indyka marynowane w szafranowym aioli
Etap 4 Mięso nabijać na patyki jak wstążki

Tagi:

indyk