Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Scaloppine al marsala

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

idealne na imprezy w stylu włoskim, bardzo aromatyczne

Scaloppine al marsala

Składniki:

Scaloppine al marsala

 

Sposób przygotowania:

Scaloppine al marsala
Szalotki obieramy, płuczemy, siekamy, rumienimy na 1 łyżce masła, zalewamy winem i bulionem. Przelewamy do rondelka, dodajemy liście laurowe i goździki. Solimy, gotujemy 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, następnie odcedzamy, mocno odciskając szalotki i przyprawy. Sos mieszamy z zielonym pieprzem, dodajemy śmietankę i gotujemy, aż odparuje do objętości 150 ml. Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy na 12 plasterków i delikatnie rozbijamy na grubość 5 mm. Kotleciki solimy, obtaczamy w mące i otrzepujemy je z nadmiaru mąki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła. Partiami smażymy kotleciki po 2 minuty z obu stron. Po usmażeniu wszystkich podgrzewamy sos i dodajemy do niego pozostałe masło. Wkładamy kotleciki, podgrzewamy przez 3 minuty, układamy na talerzach, polewamy sosem i podajemy.