Strona główna Schab duszony w warzywach :

Schab duszony w warzywach :

Schab, Warzywa « poprzedni | następny »
Babciagramolka - autor przepisu Schab  duszony w warzywach  : offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2665
MODERATOR
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Schab  duszony w warzywach  :
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 20

Delikatne , szybkie , smaczne danie .


trudność: łatwe
czas:

Schab duszony w warzywach : - SKŁADNIKI:

  • 2 kotlety schabowe bez kości ( takie po 10 dag )
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ pietruszki
  • 1/16 selera ( kawałek wielkości użytej pietruszki )
  • 1 średni ogórek
  • 1 pomidor ( średniej wielkości )
  • 8 pieczarek
  • ½ szklanki groszku konserwowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/3 Bulionetki drobiowej Knorra
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Schab duszony w warzywach : - PRZYGOTOWANIE:

Schab posolić , popieprzyć i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju .Zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, bulionetkę . Dusić pod przykryciem 20 minut .
W tym czasie obrać marchew , pietruszkę i seler . Marchew pokroić w plasterki , pietruszkę i seler w słupki .Dodać do mięsa .
Zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , dodać ją do warzyw ( na patelnie wlać 3 łyżki wywaru z warzyw , zagotować i wlać z powrotem do wywaru ) .
Dusić wszystko jeszcze 20 minut .
Dołożyć ogórka z którego odcięte są końcówki ( nie obierać ) , przekrojonego na pół ( wydrążyć pestki ) i pociętego na pół plasterki ( takie bardziej księżyce w wyglądzie),
pomidora sparzonego ze zdjętą skórkę z usuniętymi pestkami pokrojonego w drobna kostkę ( sam miąższ )
Dusić jeszcze 10- minut.
W tym czasie przekroić na połówki pieczarki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju. Na końcu dodać masło .
Do mięsa z warzywami wrzucić groszek , pokrojony koper ..Doprawić sos do smaku pieprzem , solą ( jeśli trzeba ) .
Podawać mięso obłożone pieczarkami - sos osobno .( lub mięso w sosie + pieczarki – jak kto woli )
Można dodać odrobinę śmietany ale moim zdaniem jest to zbędne .



Komentarze do Schab duszony w warzywach : (strona 1 z 1)  
kinga

kinga
offline

2009-09-14 15:17
Pięknie wyglada i napewno mniej kaloryczne jak tradycyjny schaboszczak:))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-09-14 18:15
Apetycznie wygląda,musi być pyszne,5 !
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-09-14 19:01
Jak orzekło szanowne jury , 5!
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-09-14 19:31
Pychota.
Skomentuj
Oceń:
0
Alita

Alita
offline

2009-09-14 19:53
O tak wygląda bardzo apetycznie:)
Skomentuj
Oceń:
0
Doro

Doro
offline

2009-09-15 09:27
Do komentarzy kolezanek nic nie mozna wiecej dodac, powiedziane zostalo wszystko,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schab smażony w klasycznej panierce Chrzanowy schab gotowany Schabowe roladki z cukinią i rzodkiewką
Schab w mleczno- grzybowym sosie Galimatias w garnku Tradycyjny kotlet schabowy
Chili con carne po polsku Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami Kotlet w grzybowej panierce
Schab z wkładką Faszerowane roladki schabowe Roladki schabowe z boczkiem i serem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane