Strona główna Schab duszony w warzywach :

Schab duszony w warzywach :

Schab, Warzywa « poprzedni | następny »
Babciagramolka - Przepis na: Schab  duszony w warzywach  : offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2756
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Schab  duszony w warzywach  :
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 20

Delikatne , szybkie , smaczne danie .


trudność: łatwe
czas:

Schab duszony w warzywach : - SKŁADNIKI:

  • 2 kotlety schabowe bez kości ( takie po 10 dag )
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ pietruszki
  • 1/16 selera ( kawałek wielkości użytej pietruszki )
  • 1 średni ogórek
  • 1 pomidor ( średniej wielkości )
  • 8 pieczarek
  • ½ szklanki groszku konserwowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/3 Bulionetki drobiowej Knorra
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Schab duszony w warzywach : - PRZYGOTOWANIE:

Schab posolić , popieprzyć i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju .Zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, bulionetkę . Dusić pod przykryciem 20 minut .
W tym czasie obrać marchew , pietruszkę i seler . Marchew pokroić w plasterki , pietruszkę i seler w słupki .Dodać do mięsa .
Zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , dodać ją do warzyw ( na patelnie wlać 3 łyżki wywaru z warzyw , zagotować i wlać z powrotem do wywaru ) .
Dusić wszystko jeszcze 20 minut .
Dołożyć ogórka z którego odcięte są końcówki ( nie obierać ) , przekrojonego na pół ( wydrążyć pestki ) i pociętego na pół plasterki ( takie bardziej księżyce w wyglądzie),
pomidora sparzonego ze zdjętą skórkę z usuniętymi pestkami pokrojonego w drobna kostkę ( sam miąższ )
Dusić jeszcze 10- minut.
W tym czasie przekroić na połówki pieczarki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju. Na końcu dodać masło .
Do mięsa z warzywami wrzucić groszek , pokrojony koper ..Doprawić sos do smaku pieprzem , solą ( jeśli trzeba ) .
Podawać mięso obłożone pieczarkami - sos osobno .( lub mięso w sosie + pieczarki – jak kto woli )
Można dodać odrobinę śmietany ale moim zdaniem jest to zbędne .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab duszony w warzywach : (strona 1 z 1)  
kinga

kinga
offline

2009-09-14 15:17
Pięknie wyglada i napewno mniej kaloryczne jak tradycyjny schaboszczak:))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-09-14 18:15
Apetycznie wygląda,musi być pyszne,5 !
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-09-14 19:01
Jak orzekło szanowne jury , 5!
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-09-14 19:31
Pychota.
Skomentuj
Oceń:
0
Alita

Alita
offline

2009-09-14 19:53
O tak wygląda bardzo apetycznie:)
Skomentuj
Oceń:
0
Doro

Doro
offline

2009-09-15 09:27
Do komentarzy kolezanek nic nie mozna wiecej dodac, powiedziane zostalo wszystko,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Roladki schabowe nadziewane Schab pieczony do kanapek Schab pod jarmużową pierzynką
Schabowe falbanki Kotlety schabowe z papryką i dynią Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków
Duszone kawałki schabowe Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików Schabowy z bazylią i suszonymi pomidorami
Kotlety schabowe z boczniakami i serem Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką Tradycyjny kotlet

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj