ewaole

ewaole

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Schab duszony 3

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab duszony w winie i jabłkach. Pycha !

Schab duszony 3

Składniki:

Schab duszony 3

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 1 szklanka białego wina
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3-4 duże jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Schab duszony 3
Dzień przed duszeniem robimy marynatę z przeciśniętego czosnku,soli, pieprzu i tymianku. Do tego dodajemy pokrojoną cebulę. Wlewamy pół szklanki wina i marynujemy przez cały dzień i noc.Troszkę marynaty zostawiamy do pieczenia na drugi dzień. Kolejnego dnia wkładamy mięso w brytfankę polaną olejem i pieczemy w piekarniku przez dwie godziny. Od czasu do czasu polewamy marynatą. Kiedy mięso jest już upieczone dolewamy resztę marynaty, zagęszczamy powstały sos mąką i dodajemy resztę wina. Taki sos gotujemy około 10 minut. Jabłka, najlepiej czerwone kroimy w ćwiartki lub ósemki i obsmażamy na maśle. Pieczeń kroimy, kładziemy na półmisku, dekorujemy jabłkami i zalewamy sosem. Smacznego !