marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Schab duszony w brzoskwiniowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięsa duszone częściej spożywać na równi z pieczonymi w folii, niż ciągle smażone lub grillowane, bo tak zdrowiej. Można dodać do mięsa duszonego jakiś owocowy dodatek jak brzoskwinie właśnie.

Schab duszony w brzoskwiniowym sosie

Składniki:

Schab duszony w brzoskwiniowym sosie

Sposób przygotowania:

Schab duszony w brzoskwiniowym sosie
Schab bez kości opłukać, osuszyć, pokroić na średnie plastry oraz natrzeć przyprawami, cebulę obrać, opłukać i posiekać w kostkę lub na plastry, wypychając z nich obręcze. Wlać olej na patelnię i obsmażyć lekko cebulę, potem zsunąć na bok i kłaść plastry schabu obtoczone w jaju i bułce tartej na skwierczący tłuszcz. smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron.

Po czym wlać szklanką wodę, by zakryła powierzchnię, włożyć całą czuszkę, listek laurowy i szczyptę ziela angielskiego, świeże brzoskwinie sparzyć i zdjąć z nich skórkę nożykiem, przepołowić je i wyjąć pestki, po czym posiekać w kostkę i dodać do naczynia z duszącym sie mięsem.

Nakryć przykrywką i dusić przez 40 min. Pod koniec duszenia, zaprawić sos zawiesiną lub śmietaną do zup i sosów. Mięso przełożyć na półmisek, a sos do sosjerki i podawać z ziemniakami z wody posypane świeżą zieleniną.