Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Schab duszony w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Duszony schab w cebuli to pyszny pomysł na mięsko. Mój mąż najbardziej mimo wszystko lubi powstały sos cebulowy, którym uwielbia się zajadać.

Schab duszony w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab duszony w cebuli

 

  • 4 plastry schabu b/k
  • 1 kg cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schab duszony w cebuli
Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W szerszym rondu rozgrzewamy olej, wkłądamy mięso i je zarumieniamy z dwóch stron, dodajemy cebulę, doprawiamy solą, sosem sojowym, papryką i przyprawą, podlewamy 400 ml wody mieszamy całość by schab był w środku cebuli i dusimy przez około 70-80 minut Przez pierwsze 40 minut dusiłam pod przykryciem, następnie odkryłam rondel i dusiłam do odparowania wody z cebulowego sosu, na koniec doprawiamy do smaku.
Schab duszony w cebuli
Etap 1 schab oprószamy solą i pieprzem zarumieniamy na oleju
Schab duszony w cebuli
Etap 2 na schab nakładamy pokrojoną cebulę
Schab duszony w cebuli
Etap 3 doprawiamy cebulę do smaku przyprawami
Schab duszony w cebuli
Etap 4 całość dusimy przez około 70-80 minut - do odparowania wody