iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Schab duszony w sosie śmietanowym z korniszonami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Myślałam i wymyśliłam, kruchy schab duszony w mleku i rosole. Do tego kawałki korniszonów i śmietana 30 %, smaczny jakże inny obiadek dla całej rodziny.

Schab duszony w sosie śmietanowym z korniszonami

Składniki:

Schab duszony w sosie śmietanowym z korniszonami

 

  • 1 kg schabu

 

  • 1 słoik korniszonów

 

  • 3 cebule

 

 

 

 

 

 

  • bulion 1 szklanka

 

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w sosie śmietanowym z korniszonami
Schab kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Mleko wlewamy do miski zanurzamy w nim schab. Dodajemy piórka cebuli. Zostawiamy na ok 2 godzimy, im dłużej tym lepiej.

Plastry schabu obtaczamy w mące z dodatkiem soli. Smażymy na maśle kalcynowanym z obu stron na złoto. Dodajemy cebule z mleka. Zalewamy mlekiem. Dodajemy liść laurowy i ziele. Dusimy ok 10 min. dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą. Dodajemy posiekane korniszony. Dusimy ok 15 min.

Zaciągamy śmietana 30 % wymieszaną z łyżka mąki. Gotujemy, aż zgęstnieje.

Tagi:

mięsa schab