edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab duszony w warzywach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Schab bez panierki na kołderce z warzyw – danie lekkie, kolorowe i bardzo smaczne, w sam raz na letni obiad. Wybornie smakuje z gotowanymi ziemniakami.

Schab duszony w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab duszony w warzywach

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w warzywach
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem, posmarować olejem i z obu stron oprószyć przyprawami. Zafoliować lub zamknąć w pojemniku i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna, pokroić w cienkie paseczki. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię opłukać, odciąć końcówki i również zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pół plastry, czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać jedną łyżkę oleju, krótko obsmażyć mięso z obu stron, przełożyć na talerzyk. Do rondla dodać drugą łyżkę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać marchew, paprykę i czosnek, mieszając smażyć 5 minut. Dodać cukinię, przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem, cukrem i musztardą, smażyć kolejne 5 minut. Kotlety dołożyć do warzyw, jeśli jest taka potrzeba podlać niewielką ilością wody. Rondel przykryć, i na małym ogniu dusić około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. *Danie przygotowałam inspirując się przepisem Mniam1 https://gotujmy.pl/schab-w-warzywach,przepisy-cukinia-przepis,218488.html
Schab duszony w warzywach
Kotlety krótko obsmażyć z obu stron na łyżce oleju.
Schab duszony w warzywach
Dodać cukinię utartą na tarce o dużych oczkach.
Schab duszony w warzywach
Warzywa doprawić do smaku przyprawami i musztardą.
Schab duszony w warzywach
Do warzyw dodać obsmażone kotlety i dusić pod przykryciem.