Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Schab duszony z marchewką i zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przygotowane mięso jest niezwykle kruche i soczyste. Możemy je podać z ulubionymi dodatkami: ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Danie jest również syte i niedrogie w przygotowaniu.

Schab duszony z marchewką i zielonym groszkiem

Składniki:

Schab duszony z marchewką i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 50 dag schabu
  • 1 cebula
  • 4 duże marchewki
  • pół puszki zielonego groszku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smażenia
  • suszona natka pietruszki według uznania
  • przyprawa do gulaszu

Sposób przygotowania:

Schab duszony z marchewką i zielonym groszkiem
1. Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plastry. Każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem do mięs, następnie każdy rozbity plaster nacieramy przyprawą do gulaszu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron,następnie podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości.

2. Marchewki i cebulę obieramy, następnie cebulę kroimy w piórka, a marchewki w słupki, przekładamy do duszonego się mięsa.

3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy groszek, natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze dusimy.

4. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, makaronem, ziemniakami.