Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schab duszony z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab duszony z cebula i pieczarkami. Danie obiadowe, podane z kasza jeczmienna.

Schab duszony z pieczarkami

Składniki:

Schab duszony z pieczarkami

  • schab bez kosci w plastrach - 3 sztuki,
  • pieczarki - 5 sztuk,
  • cebula biala,
  • smietana 30% - 3 lyzki,
  • natka pietruszki - peczek,
  • oliwa do smazenia,
  • maka kukurydziana do zageszczenia,
  • sól, pieprz ziolowy, pieprz czarny mielony, papryka slodka w proszku, sos sojowy, vegeta.
  • kasza jeczmienna - 2 torebki.

Sposób przygotowania:

Schab duszony z pieczarkami

Schab umyc i osuszyc. Przyprawic sola, pieprzem, papryka i sosem sojowym, pozostawic na okolo godzine. Cebule i natke umyc i osuszyc. Cebule, pieczarki i natke dowolnie pokroic. Na patelni rozgrzac tluszcz i wrzucic mieso, ktore podsmazyc z obu stron do lekkiego zrumienienia i zalac goraca woda. Doprawic vegeta i pieprzem, dusic pod przykryciem przez 20-25 minut, po czym dodac cebule i pieczarki, dusic kolejne 15-20 minut, na niewielkim ogniu. Zdjac z ognia, dodac smietane i make, dobrze wymieszac, dodac natke i zagotowac. Kasze ugotowac z dodatkiem soli i tluszczu, w/g przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, kasze mozna delikatnie dosolic do smaku i dodac troche masla - wedle upodoban. Kasze podajemy ze schabowymi w sosie pieczarkowym.