mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Schab faszerowany żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Schab można podawać zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno jako przystawka:)

Schab faszerowany żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab faszerowany żurawiną

 

  • 650 g schabu bez kości
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie przyprawy do schabu

 

 

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany żurawiną
Schab myję i dokładnie osuszam. Następnie nacinam schab przez środek ostrym nożem, tak aby utworzyć kieszonkę. Do otworu w schabie napycham ściśle suszoną żurawinę wymieszaną z 1/2 łyżeczki przyprawy do schabu. Oliwę łączę z przyprawami. Otrzymaną marynatą dokładnie nacieram schab na zewnętrznej powierzchni. Schab wkładam do miski, przykrywam miskę folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmuję mięso z lodówki i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę ok. 1 godziny. Po upieczeniu można schab pozostawić w piekarniku. Większe kawałki schabu należy piec dłużej, przyjmuję się, że 1 kg schabu powinno się piec 1 godzinę.
Schab faszerowany żurawiną
W schabie ostrym nożem robię kieszonkę, nadziewam żurawiną
Schab faszerowany żurawiną
Do części suszonej żurawiny dodaję przyprawy
Schab faszerowany żurawiną
Schab nacieram powstałą marynatą z oliwą
Schab faszerowany żurawiną
Zamarynowany schab wkładam do miski i do lodówki