mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Schab korzenny w glazurze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie słodko- słonych smaków rewelacyjnie komponuje się z białym mięsem. Schab dobrze smakuje z ryżem albo na kanapki.

Schab korzenny w glazurze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab korzenny w glazurze

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab korzenny w glazurze
Schab umyć i na minutę zanurzyć we wrzątku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć olejem, solą pieprzem oraz sproszkowanym cynamonem i kardamonem. Ułożyć w podłużnym naczyniu. Jabłka umyć (nie obierać), pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne, obłożyć nimi mięso, przykryć folią spożywczą i 2-3 godz trzymać w chłodzie (można również zostawić na noc). Potem mięso i jabłka zrumienić na patelni, dodając nieco masła, włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnikarozgrzanegodo160st. C i piec ok. 85 minut.Przygotować glazurę: Sok pomarańczowy wlać do garnka, dołożyć korę cynamonu oraz ziarna kardamonu i gotować aż połowa płynu odparuje. Wtedy dodać resztę masła, cukier, miód, wymieszać i gotować, aż powstanie gęsty syrop-glazura. Gdy mięso będzie już miękkie, rozciąć i usunąć rękaw, a mięso i jabłka polać glazurą i jeszcze 5-7 min. piec w temp. 180 st. C.
Schab korzenny w glazurze
Zanurzamy achab we wrzątku.
Schab korzenny w glazurze
Schab nacieramy przyprawami i podsmażamy na patelni.
Schab korzenny w glazurze
Podsmażamy jabłka na patelni.
Schab korzenny w glazurze
Przygotowujemy glazurę.