Mateusz2

Mateusz2

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Schab miodowo-orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W sam raz na Boże Narodzenie ,sylwestra albo karnawał.

Schab miodowo-orzechowy

Składniki:

Schab miodowo-orzechowy

 

  • 1-1,5 kg schabu bez kości
  • sos sojowy
  • łyżka kuminu
  • 1/2 opakowania łuskanych orzechów włoskich
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka miodu
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab miodowo-orzechowy
Schab opłucz w zimnej wodzie, osusz, oprusz solą i pieprzem. Miód rozprowadź w 2-3 łyżkach sosu sojowego, uzyskaną pastą posmaruj mięso ze wszystkich stron. Po wierzchu oprósz tymiankiem i kuminem. Odstaw w chłodne miejsce na noc. Orzech zmiażdż tłuczkiem w miseczce, posyp schab. Włóż mięso do rękawa foliowego do pieczenia, szczelnie zamknij z obu stron. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni,ułóż rękaw na blasze, piecz 55 min.po wyłączeniu piekarnika pozostaw mięso w cieple przez 5-10 min, by nasyciło się powstałym sosem.