Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Schab na surowo

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rewelacyjna domowa wędlina!

Schab na surowo

Składniki:

Schab na surowo

 

  • 1,2 kg schabu wieprzowego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki soli,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki czubricy czerwonej,
  • sznurek.

 

Sposób przygotowania:

Schab na surowo


Mięso( kawałek schabu ok 1,2 kg) wymyć i poczekać aż obeschnie. Następnie schab natrzeć dokładnie cukrem i ułożyć w głębokiej misce. Przykryć miskę i odstawić do lodówki na 24 godziny. W między czasie wylewać "wodę" jaką puści mięso. W kolejnym dniu mięso dokładnie wypłukać z cukru i natrzeć solą. Odstawić do lodówki na kolejna dobę. Czosnek zmiażdżyć w prasce i wymieszać z ziołami i przyprawami. Następnie schab ponownie wymyć i tym razem natrzeć masą czosnkową. Włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny. W kolejnym dniu mięso wyjąć powiązać sznurkiem, jak szynkę i powiesić w przewiewnym miejscu na 4 doby. Niektórzy korzystają z pończochy- ja jednak polecam sznurek spożywczy:) U mnie schab wisiał i suszył się w kuchni. Polecam bardzo dobra wędlina, coś w stylu "polędwicy łososiowej".





Polecamy: przepisy na schab >>>



Tagi:

mięso schab