BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schab nadziewany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam schab nadziany na bogato pyszny kruchy o delikatnym smaku. Zasmakował mojej rodzince i będzie gościł na naszym stole często.

Schab nadziewany

Składniki:

Schab nadziewany

 

  • schab bez kości 1,6 kg,
  • marchew 3 szt ,
  • cebula 1 szt,
  • jajko 1 szt ,
  • czonek 3 ząbki ,
  • koperek 1 pęczek ,
  • natka pietruszki 1 pęczek ,
  • zielona cebulka 1 pęczek,
  • bułka tarta 1 łyżka,
  • masło 3 łyżki ,
  • olej 4 -5 łyżek
  • woda zimna 1 szklanka,
  • ser biały 200 g,
  • parmezan starty 4 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa mielona do smaku,

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany
Sposób wykonania ; Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć wzdłuż na bokach i w środku ale nie do samego końca.

Schab nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Wkładamy na godzinę do lodówki. Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce ( grube oczka).

Cebule drobniutko kroimy, pietruszkę zieloną posiekać, cebulkę zieloną skroić na prążki, koperek posiekać.

Marchewkę i cebule smażymy na maśle lub olej, dodajemy kurkumę, smażymy około 3 min. Wystudzić.

Łączymy z jajkiem, białym serem, dodajemy ser, tartą bułkę, koperek, pietruszkę zieloną cebulkę.

Doprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową.

Takim farszem nadziewamy rozcięcia w schabie. Obwiązujemy nicią kuchenną i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy olejem i szklanką wody. Pieczemy w 190 stopniach około 2 - 3 godz. (do miękkości ) od czasu do czasu lekko podlać sosikiem z mięska.  

W razie potrzeby mięso przykryć folią aluminiową.