eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schab nadziewany jajecznicą Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny schab nadziewany jajecznicą z pomidorami i szczypiorem. Pieczony w piekarniku obłożony boczkiem.

Schab nadziewany jajecznicą Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab nadziewany jajecznicą Eli

 

  • 1.5 kg schabu
  • 2 łyżki sosu chili słodko-ostry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 2 łyżki marynaty staropolskiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 6 łyżek oleju
  • 5 jajek
  • 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju-200 ml
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kg boczku wędzonego w plastrach

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany jajecznicą Eli

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć długim nożem środek schabu przez całą długość .Wymieszać sos chili, sos sojowy, paprykę, marynatę staropolską, czosnek i olej. Powstałą marynatą posmarować schab wewnątrz, na zewnątrz i włożyć do lodówki na 24 godziny. Pomidory pokroić w paski.


Dymkę-szczypior umyć, osuszyć i pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z pomidorów. Wbić jajka, dodać sól, pieprz i usmarzyć jajecznicę. Do gotowej przestudzonej jajecznicy dodać pomidory, szczypior i wymieszać. Jajecznicą napełnić otwór w schabie.


Formę keksówkę wyłożyć plastrami boczku, włożyć schab i przykryć boczkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, przez 90 minut. Ostudzony schab włożyć do lodówki żeby stężał. Schłodony schab pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Smacznego!


Zobacz jak zrobić Schab w morelowym sosie >>>

Schab nadziewany jajecznicą Eli
Powstałą marynatą posmarować schab wewnątrz na zewnątrz i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Schab nadziewany jajecznicą Eli
Do gotowej przestudzonej jajecznicy dodać pomidory szczypior i wymieszać.
Schab nadziewany jajecznicą Eli
Przygotować plastry boczku do obłożenia schabu.
Schab nadziewany jajecznicą Eli
Formę keksówkę wyłożyć plastrami boczku włożyć schab i przykryć boczkiem.