ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Schab nadziewany owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczysty schab nadziewany owocami

Schab nadziewany owocami

Składniki:

Schab nadziewany owocami

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • po 15 dag suszonych fig, moreli
  • 225 ml czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka masła łyżka oleju
  • 3 goździk
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany owocami
PRZYGOTOWANIE 1 Schab myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Morele i figi moczymy w wodzie , śliwki sparzamy i osuszamy.

2. Schab nacinamy z górnej i dolnej części, ale nie do końca, rozkładamy, by powstał kwadrat. Delikatnie rozbijamy go na przemian z lewej i prawej strony. Do kieszonek wkładamy połowę fig, śliwek, moreli oraz goździki. Dociskając, obwiązujemy sznurkiem. 3. Masło i olej rozgrzewamy w rondlu, wkładamy schab i rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, dodajemy tłuszcz ze smażenia mięsa, podlewamy kilkoma łyżkami wody i pieczemy godzinę w temp. 180 °C, podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obkładamy pozostałymi bakaliami i podlewamy winem. Podajemy z ziemniakami

Tagi:

beza schab bezy