bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Schab pieczony Bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Taki pieczony schab możemy podać z sosem na ciepło lub na zimno jako wędlinę. Często przyrządzam go na Święta Bożego Narodzenia.

 Schab pieczony Bogusi

Składniki:

Schab pieczony Bogusi

 

  • 1,5 kilograma schabu
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Przyprawa do wieprzowiny

Sposób przygotowania:

Schab pieczony Bogusi
Do miski wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami z olejem, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 2-3 dni do lodówki.

Schab przekładamy do rękawa do pieczenia, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1, 5-2 godziny.

Schab przed krojeniem mocno schładzamy.