misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 549]

Schab pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny, delikatny, aromatyczny i bardzo soczysty nadziewany śliwkami schab pieczony. Idealny na obiad oraz na kanapki. Niewielki nakład pracy, a efekt końcowy murowany.

Schab pieczony Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Schab pieczony

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony
Schab dokładnie myjemy, osuszamy. Tak przygotowane mięso przyprawiamy z każdej strony solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i układamy na folii aluminiowej. Na górę układamy gałązki rozmarynu. Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia schab nacinamy ostrym nożem, a w powstały otworów ciskamy suszone śliwki. Nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze układamy kawałki masła, posypujemy listkami rozmarynu. Można dodać kilka śliwek. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.

Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
Schab pieczony
Schab dokładnie myjemy a następnie osuszamy
Schab pieczony
Mięso z każdej strony przyprawiamy solą oraz pieprzem
Schab pieczony
Na przyprawionym mięsie układamy gałązki rozmarynu
Schab pieczony
Przyprawione mięso owijamy w folię aluminiową
Schab pieczony
Następnego dnia w mięsie za pomocą ostrego noża robimy otwór
Schab pieczony
W powstały otwór wkładamy śliwki
Schab pieczony
Nadziane mięso wkładamy do rękawa i układamy na nim kawałki masła
Schab pieczony
Pieczemy 75 minut w 160 st
Schab pieczony
Doskonały na obiad i jako dodatek na pieczywo