Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Schab pieczony na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Schab upieczony w folii aluminiowej idealnie pasuje do ziemniaczków i surówki. Jednak można go podać również na zimno na kanapkę.

Schab pieczony na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony na ostro

 

  • 80 dkg schabu bez kości
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony na ostro
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą oraz czosnkiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Wstawić na noc do lodówki. Po tym czasie przełożyć na folię aluminiową. Szczelnie zawinąć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez godzinę, po czym rozciąć folię. Piec jeszcze przez 15-30 minut. Mięso wyjąć z piekarnika Pokroić w plastry i podawać. Można polać ulubionym sosem.
Schab pieczony na ostro
Mięso natrzeć oliwą i przyprawami i wstawić na noc do lodówki.
Schab pieczony na ostro
Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika.
Schab pieczony na ostro
Pzed końcem pieczenia folię rozciąc aby mięso się zrumieniło.
Schab pieczony na ostro
Pokroić w plastry i podawać z ziemniakami i surówką.