Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schab pieczony na pomidorowo, z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schab pieczony z cebula i pomidorami, zapieczony z żółtym serem. W sezonie najlepiej jest użyć polnych pomidorów.

Schab pieczony na pomidorowo, z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony na pomidorowo, z serem

 

  • schab b/k w plastrach - 8 sztuk,
  • cebula,
  • pomidory obrane i pokrojone w kartoniku lub w puszce - 400g,
  • ser zółty o wyraźnym smaku - 150-200g,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier - 1/3 łyżeczki,
  • papryka słodka mielona - niepełna łyżeczka,
  • maggi - 2 łyżki,
  • przecier/koncentrat pomidorowy - 2 łyżki,
  • oregano, bazylia.

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony na pomidorowo, z serem
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć z obu stron. Oliwę wymieszać z maggi, papryką mieloną, cukrem i łyżką koncentratu pomidorowego. Tak przygotowaną marynatą posmarować schabowe i odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnie (można wlać odrobinę oleju) i podsmażyć z obu stron mięso. Schab przekładamy do dużego, zaroodpornego naczynia i ukladamy obok siebie. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso, krótko podsmazyc cebulę i ułożyć ją obok schabu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w 180 stopniach. Pomidory połączyć z koncentratem, drobno posiekanymi ząbkami czosnku, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Tak przygotowane pomidory wyłożyć na porcje schabu i wstawić ponownie do piekarnika na 25 minut. Tuz przed końcem pieczenia, całość posypać startym na grubych oczkach zółtym serem.
Schab pieczony na pomidorowo, z serem
Mieso nalezy umyc, dobrze osuszyc recznikiem papierowym, posypac sola i pieprzem z obu stron
Schab pieczony na pomidorowo, z serem
Gdy mieso zamarynujemy, a nastepnie podsmazymy, przekladamy je do duzego, zaroodpornego naczynia
Schab pieczony na pomidorowo, z serem
Po 15 minutach pieczenia, wyciagamy mieso z piekarnika i laczymy z pomidorami, ponownie wstawiamy do rozgrzanego do 170-180 stopni pieca
Schab pieczony na pomidorowo, z serem
Tuz przed zakonczeniem pieczenia wyjmujemy calosc z piekarnika i posypujemy zoltym serem, krótko zapiekamy, do rozpuszczenia sera