misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Schab pieczony po skandynawsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Schab jest aromatyczny ,smaczny i do chlebka.

Schab pieczony po skandynawsku

Składniki:

Schab pieczony po skandynawsku

 

  • Ok.1,5 kg schabu karkowegobez kości
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 lyzeczki suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony po skandynawsku
Umyte i osuszone mięso dobrze wygnieść ręką. Olej wymieszać z winem,ziołami, imbirem, solą i pieprzem.Tak przygotowaną pastą natrzeć mięso, włożyć je do tunelu foliowego lub owinąć folią aluminiową.Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 80-90 minut. W czasie pieczenia podlewać wytworzonym sosem aby nie było suche. Podawać na gorąco lub na zimno.