justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Schab pieczony w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetne danie na kolację we dwoje przy świecach. Z pewnością mąż lub chłopak będzie zadowolony i doceni starania

Schab pieczony w sosie żurawinowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab pieczony w sosie żurawinowym

 

  • sos żurawinowy:

 

  • żurawina świeża 1/2 kg
  • jabłko 1
  • gruszka 1
  • cukier 300 gram
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka

 

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w sosie żurawinowym
Jabłko i gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na duże kawałki i wrzucić wraz z żurawiną do garnka. Wsypać cukier i zalać winem. Gotować około 50-60 minut pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż żurawina zacznie się rozpadać. Pod koniec gotowania odkryć żeby odparował nadmiar soku.
Schab pieczony w sosie żurawinowym
Przygotować sos żurawinowy. Gotując przez około godzinę z owocami, cukrem i winem
Schab pieczony w sosie żurawinowym
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Przyprawić solą i pieprzem. Obłożyć masłem i położyć kilka gałązek rozmarynu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż wyraznie się zarumienią
Schab pieczony w sosie żurawinowym
Schab pokroić w dość grube plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na oliwie