Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Schab pieczony w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schab pieczony w winie, podany z bordowym ryżem

Schab pieczony w winie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab pieczony w winie

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 100g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 200g ryżu do risotto
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w winie
Mięso dokładnie myjemy, następnie nacinamy w nim kieszonkę i faszerujemy schab porzeczkami zmieszanymi z żurawiną. Zawiązujemy sznurkiem, posypujemy solą i pieprzem i smarujemy majonezem i musztardą, Wstawiamy do lodówki co najmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy czerwonym winem, z wierzchu posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.
Ryż podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, wlewamy wazową łyżkę wina z pieczenia schabu i smażymy aż ryż wchłonie płyn, podlewamy ryż małymi porcjami wina, aż będzie miękki.
Schab pokrojony w plastry podajemy z bordowym ryżem
Schab pieczony w winie
Wina jest sporo, ale wykorzystamy je do zrobienia ryżu
Schab pieczony w winie
Ryż jest pyszny, pachnie winem i pieczonym mięsem
Schab pieczony w winie
Nadzienie jest cierpkie i trochę słodkie od żurawiny, cukier na wierzchu znakomicie pasuje