Schab pieczony w winie

Schab, Na winie « poprzedni | następny »
Koper offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 606
zdjęcia: 1 z 4
Schab pieczony w winie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Schab pieczony w winie, podany z bordowym ryżem


trudność: średne
czas:

Schab pieczony w winie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 100g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 200g ryżu do risotto
  • sól
  • pieprz

Schab pieczony w winie - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie myjemy, następnie nacinamy w nim kieszonkę i faszerujemy schab porzeczkami zmieszanymi z żurawiną. Zawiązujemy sznurkiem, posypujemy solą i pieprzem i smarujemy majonezem i musztardą, Wstawiamy do lodówki co najmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy czerwonym winem, z wierzchu posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.
Ryż podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, wlewamy wazową łyżkę wina z pieczenia schabu i smażymy aż ryż wchłonie płyn, podlewamy ryż małymi porcjami wina, aż będzie miękki.
Schab pokrojony w plastry podajemy z bordowym ryżem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab pieczony w winie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schab nadziewany morelą Schab na kanapki z szynkowara Schab z kością duszony w marchewce
Suszony schab na włoską nutę Schab z wędzonym kurczakiem Schab marynowany suszony
Zrazy ze schabu tradycyjne Schab duszony w sosie Roladki schabowe nadziewane
Schab pieczony do kanapek Schab pod jarmużową pierzynką Schabowe falbanki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane