Schab pieczony w winie

Schab, Na winie « poprzedni | następny »
Koper - Przepis na: Schab pieczony w winie offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 586
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Schab pieczony w winie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Schab pieczony w winie, podany z bordowym ryżem


trudność: średne
czas:

Schab pieczony w winie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 100g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 200g ryżu do risotto
  • sól
  • pieprz

Schab pieczony w winie - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie myjemy, następnie nacinamy w nim kieszonkę i faszerujemy schab porzeczkami zmieszanymi z żurawiną. Zawiązujemy sznurkiem, posypujemy solą i pieprzem i smarujemy majonezem i musztardą, Wstawiamy do lodówki co najmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy czerwonym winem, z wierzchu posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.
Ryż podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, wlewamy wazową łyżkę wina z pieczenia schabu i smażymy aż ryż wchłonie płyn, podlewamy ryż małymi porcjami wina, aż będzie miękki.
Schab pokrojony w plastry podajemy z bordowym ryżem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab pieczony w winie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek Saltimbocca z cukinią w dwóch kolorach Rolada schabowa
Schab duszony w warzywach Schab w warzywach Schabowe roladki z kiełbasą
Roladki z ogórkiem w sosie grzybowym Bitki z wiśniami Bitki z papryką
Schabowe roladki opatulone boczkiem Kotlet schabowy Faszerowane roladki wieprzowe

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane