Schab pieczony w winie

Schab, Na winie « poprzedni | następny »
Koper - Przepis na: Schab pieczony w winie offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 597
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Schab pieczony w winie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Schab pieczony w winie, podany z bordowym ryżem


trudność: średne
czas:

Schab pieczony w winie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 100g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 200g ryżu do risotto
  • sól
  • pieprz

Schab pieczony w winie - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie myjemy, następnie nacinamy w nim kieszonkę i faszerujemy schab porzeczkami zmieszanymi z żurawiną. Zawiązujemy sznurkiem, posypujemy solą i pieprzem i smarujemy majonezem i musztardą, Wstawiamy do lodówki co najmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy czerwonym winem, z wierzchu posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.
Ryż podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, wlewamy wazową łyżkę wina z pieczenia schabu i smażymy aż ryż wchłonie płyn, podlewamy ryż małymi porcjami wina, aż będzie miękki.
Schab pokrojony w plastry podajemy z bordowym ryżem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab pieczony w winie  

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane