Schab pieczony w winie

Schab, Na winie « poprzedni | następny »
Koper - autor przepisu Schab pieczony w winie offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 585
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Schab pieczony w winie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Schab pieczony w winie, podany z bordowym ryżem


trudność: średne
czas:

Schab pieczony w winie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 100g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 200g ryżu do risotto
  • sól
  • pieprz

Schab pieczony w winie - PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie myjemy, następnie nacinamy w nim kieszonkę i faszerujemy schab porzeczkami zmieszanymi z żurawiną. Zawiązujemy sznurkiem, posypujemy solą i pieprzem i smarujemy majonezem i musztardą, Wstawiamy do lodówki co najmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy czerwonym winem, z wierzchu posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.
Ryż podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, wlewamy wazową łyżkę wina z pieczenia schabu i smażymy aż ryż wchłonie płyn, podlewamy ryż małymi porcjami wina, aż będzie miękki.
Schab pokrojony w plastry podajemy z bordowym ryżem



Komentarze do Schab pieczony w winie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Schabowe roladki z cukinią i rzodkiewką Schab w mleczno- grzybowym sosie Galimatias w garnku
Tradycyjny kotlet schabowy Chili con carne po polsku Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami
Kotlet w grzybowej panierce Schab z wkładką Faszerowane roladki schabowe
Roladki schabowe z boczkiem i serem Schab pieczony na ostro Roladki schabowe parowane z serkiem topionym
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane