Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 320]

Schab pieczony z czosnkiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso schabu świetnie komponuje się z dodatkiem rodzynek. Tak przygotowany schabik świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Schab pieczony z czosnkiem i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pieczony z czosnkiem i rodzynkami

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 szklanka rodzynek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól

Marynata do mięsa:

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z czosnkiem i rodzynkami

Przygotowanie mięsa:

Schab pieczony z czosnkiem i rodzynkami
Po środku mięsa należy zrobić kieszonkę na wylot

Umyte u osuszone mięso nacinamy po środku na wylot robiąc kieszonkę. Rozepchnąć ją palcami.

Nadziewanie schabu rodzynkami:

Schab pieczony z czosnkiem i rodzynkami
Kieszonka po nacięciu w schabie wypełniona rodzynkami

Do powstałej kieszonki włożyć rodzynki.

Nadziewanie schabu czosnkiem:

Schab pieczony z czosnkiem i rodzynkami
Na wierzchu schabu należy zrobić nacięcia i włożyć w nie czosnek

Po wierzchu schabu zrobić sześć nakłuć nożem. W każde z nich włożyć pół ząbka obranego czosnku.

Marynowanie mięsa:

Schab pieczony z czosnkiem i rodzynkami
Schab w marynacie na bazie oregano i papryki

Składniki marynaty wymieszać, wrzucić schab i dokładnie natrzeć. Naczynie z mięsem owinąć folią spożywczą i odłożyć na minimum dwie godziny do lodówki, a najlepiej na noc.

Schab piec w naczyniu żaroodpornym przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!