Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 378]

Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Schab pieczony ze skórą, nadziany suszonymi śliwkami oraz kapustą. Słodycz śliwek połączona z kwaśną kapustą w połączeniu z mięsem tworzy naprawdę fajny smak.

Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami

 

  • Kilogram schabu ze skórą

 

 

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • listki laurowe
  • czerwona mielona słodka papryka
  • majeranek
  • suszona, mielona kolendra
  • garść pokrojonej, świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami
Na patelnię wlać olej, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę oraz marchewkę zrumienić na gorącym oleju. 

Kapustę przepłukać wodą, dodać do zarumienionej cebuli z marchewką .Dodać listki laurowe, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, kminek, sól , pieprz, mieloną kolendrę oraz czerwona paprykę do smaku. Dolać pół szklanki wody i dusić na średnim ogniu przez około 20 minut. Pod koniec wrzucić pokrojone listki kolendry. 

Schab przekroić wszerz ostrym nożem w dwóch miejscach, by powstały tak zwane kieszonki.

Do górnej kieszonki powkładać śliwki.

Do dolnej kieszonki nałożyć przygotowaną kapustę. 

Całość posmarować delikatnie olejem, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz pozostałymi, przeciśniętymi ząbkami czosnku. Na górze, powkładać pod sznureczki listki laurowe. 

Tak przygotowane mięso owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc,

Mieso układamy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym. Dolewamy pół szklanki wody, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Na poczatku, przez 15 minut pieczemy w 200 C, potem zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy przez kolejne 40 - 50 min. Po upieczeniu pozostawiamy na jakiś czas w naczyniu. 

Schab można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Z wytworzonego soku można przyrządzić pyszny sos. 

Smacznego :)
Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami
Najpierw przygotowujemy kapustę kiszoną
Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami
Do górnej kieszonki wkładamy śliwki suszone
Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami
Do dolnej kieszonki wkładamy przygotowaną kapustę
Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami
Na górze wtykamy listki laurowe, owijamy folią
Schab pieczony z kapustą oraz suszonymi śliwkami
Mieso pieczemy w naczyniu żeliwnym

Tagi:

mięso schab