migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Schab pieczony z morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Pyszny schabik z morelami. Nadziałam go trochę inaczej bo morele zamiast w środek włożyłam w nacięcia na wierzchu schabu. Dzięki temu schabik bardzo fajnie się prezentuje w przekroju.

Schab pieczony z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony z morelami

 

  • 2 kg schabu środkowego
  • ok 200 g suszonych moreli
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka musztardy delikatesowej

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z morelami
Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia.

Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, mięso w międzyczasie przekręcić aby dobrze przeszło marynatą. Po tym czasie w schabie zrobić wzdłuż dwa nacięcia na głębokość taką aby zmieściły się morele. Następnie w nacięciach ułożyć suszone morele.

Nadziany schab obwiązać ściśle sznurkiem. Ułożyć ponownie w naczyniu żaroodpornym w którym pozostały resztki marynaty. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 2 godzin, polewając co jakiś czas powstałym sosem.

Mięsa nie odkrywamy ponieważ ze względu na dodatek miodu w marynacie może się za bardzo przypiec. Tak przygotowany schab można podawać na ciepło lub na zimno. 
Schab pieczony z morelami
Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek.
Schab pieczony z morelami
Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia.
Schab pieczony z morelami
Po tym czasie w schabie zrobić wzdłuż dwa nacięcia na głębokość taką aby zmieściły się morele. Następnie w nacięciach ułożyć suszone morele.
Schab pieczony z morelami
Nadziany schab obwiązać ściśle sznurkiem. Ułożyć ponownie w naczyniu żaroodpornym w którym pozostały resztki marynaty. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową.