Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Schab pieczony z nutą tymianku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienity na obiad, ale równie smaczny na kanapkach

Schab pieczony z nutą tymianku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pieczony z nutą tymianku

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej suszonej w płatkach
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązki świeżego tymianku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z nutą tymianku
Schab oczyścić z nadmiaru tłuszczu, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i posypać z każdej strony płatkami papryki. Na górę układamy plasterki czosnku i gałązki świeżego tymianku. Całość zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 24h. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ok 1h (pieczemy tyle czasu ile waży mięsko). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w foli ok 30 min, żeby mięso odpoczęło.
Schab pieczony z nutą tymianku
Mięsko przyprawiamy solą, pieprzem i papryką
Schab pieczony z nutą tymianku
Na górę dajemy czosnek i tymianek, całość zawijamy w folię aluminiową