dża

dża

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Schab pieczony z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Genialna krucha pieczeń ze schabu.

Schab pieczony z rozmarynem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab pieczony z rozmarynem

  • 2kg schabu
  • świeży rozmaryn (pęczek/doniczka z marketu)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 papryczka chili
  • cebula
  • 1 szklanka wina (białe wytrawne)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z rozmarynem

W miseczce roztarłam 2 ząbki czosnku z solą, dodałam olej i pieprz. Marynatą natarłam umyty i osuszony schab (już w naczyniu żaroodpornym), następnie obłożyłam go gałązkami rozmarynu i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem dołożyłam przekrojoną na ćwiartki cebulę (umytą, ale nie obraną, drobno pokrojone chili (bez pestek) i 2 ząbki czosnku (przekrojone na połówki). Całość zalałam winem. Naczynie przykryte pokrywką wstawiłam do nagrzanego piekarnika (200 stopni/termoobieg) na 2 godziny.

Redakcja poleca: