Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Schab pieczony z rozmarynem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab idealnie nadaje się na obiad na ciepło, lub na zimno jako domowa wędlina. Połączenie mięsa i żurawiny jest bardzo smaczne.

Schab pieczony z rozmarynem i żurawiną

Składniki:

Schab pieczony z rozmarynem i żurawiną

Składniki podstawowe:

  • ok 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Marynata:

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z rozmarynem i żurawiną
1. Mięso umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nożem kieszonkę i wcisnąć żurawinę. Wierzch mięsa lekko nakłuć nożem w kilku miejscach

2. Składniki marynaty wymieszać. Wrzucić schab i dokładnie natrzeć. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.

3. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić po wierzchu lekko olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 50-60 minut.