msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Schab-piętrus.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mąż kupił małe kotlety ze schabu więc musiałam coś dołożyć, by posiłek był wystarczająco syty.

Schab-piętrus. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab-piętrus.

 

  • 3 plastry schabu b/k (po ok.6 dag każdy)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • ok.8-10 dag sera żółtego np.goudy
  • 2 duże pieczarki
  • 3 plastry wędzonki krotoszyńskiej (lub szynki itp)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab-piętrus.
Kotlety umyłam i osuszyłam.Rozbiłam tłuczkiem do mięsa.Oprószyłam przyprawą do wieprzowiny.Na patelni rozgrzałam olej.Jajka rozkłóciłam z odrobiną soli i panierowałam mięso kolejno w jajkach i bułce tartej.Smażyłam z obu stron na rumiano.Zdjęłam mięso z patelni. .Na końcu na patelnię wylałam jajka pozostałe z panierowania W międzyczasie opłukałam pieczarki i starłam ser na tarce do sera. Usmażone kotlety posypałam 1/3 startego sera.Ułożyłam na nim pokrojone w plasterki pieczarki.Oprószyłam je pieprzem ziołowym i małą ilością soli.Znów posypałam 1/3 sera.Na nim położyłam po plasterku wędzonki krotoszyńskiej i po 1/3 usmażonych jajek.Przykryłam to ostatnią porcją sera i oprószyłam obficie słodką papryką mieloną.Wstawiłam całość do mikrofalówki na 2 minuty. Podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem,sałatą lodową i buraczkami zasmażanymi.
Schab-piętrus.
pieczarek
Schab-piętrus.
sera
Schab-piętrus.
jajek i wędzonki..
Schab-piętrus.
Na rozgrzanym oleju smażymy opanierowane kotlety schabowe.