Strona główna Schab po chińsku

Schab po chińsku

astra offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 37
zdjęcia: 1 z 1
Schab po chińsku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

trochę egzotyki na talerzu


trudność: łatwe
czas:

Schab po chińsku - SKŁADNIKI:

  • 2 kotlety schabowe ok 1 cm grubości,
  • papryka czerwona,
  • papryka zielona,
  • cebula czerwona,
  • kawałek ok. (1 cm) imbiru,
  • parę grzybków mun ( można zastąpić pieczarkami, lub boczniakami),
  • pół pęczka zielonej cebulki,
  • łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ( może być grzybowy),
  • kieliszek wódki ryżowej ( może być ocet ryżowy),
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • makaron wstążki lub ryż jaśminowy,
  • olej do smażenia.
  • szklanka rosołku z kostki.

Schab po chińsku - PRZYGOTOWANIE:

- schab pokroić na cienkie paski,
- z sosu sojowego, wódki, przyprawy 5 smaków, 3 łyżek oleju i mąki kukurydzianej zrobić marynatę,
- włożyć do niej paski schabu, dokladnie wymieszać i zostawić w cieple na ok 20 min,
- papryki pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka, imbir na plasterki, zieloną cebulkę na kawalki 2 cm,
-grzybki mun przygotować wg. opisu i pokroić na paski,
- w woku ( jeśli nie mamy to na głębszej patelni) rozgrzać olej,
wsypać imbir i chwilę podsmażyć,
- dodać zamarynowany schab i smażyć 2-3 min ciagle mieszając,
- dodać pozostałe składniki i smazyć kolejne 3 min,
- dolać rosołek i dusić do zgęstnienia sosu.
- Ugotować makaron lub ryż.
- Na środku ogrzanego talerz wykładać makaron (ryż) a na to sos z jarzynami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab po chińsku (strona 1 z 1)  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-04-05 22:41
kolorowe,pyszne danie,wypróbowałam dla mnie super:))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Świąteczna rolada z boczku Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Pularda ze smardzami
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym
Pierogi z farszem z kaczki Wołowina z domową harissą Kolorowy kurczak
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą Naleśniki z mięsem i warzywami Filet w sosie kminkowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane