Strona główna Schab po chińsku

Schab po chińsku

astra - Przepis na: Schab po chińsku offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 37
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Schab po chińsku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

trochę egzotyki na talerzu


trudność: łatwe
czas:

Schab po chińsku - SKŁADNIKI:

  • 2 kotlety schabowe ok 1 cm grubości,
  • papryka czerwona,
  • papryka zielona,
  • cebula czerwona,
  • kawałek ok. (1 cm) imbiru,
  • parę grzybków mun ( można zastąpić pieczarkami, lub boczniakami),
  • pół pęczka zielonej cebulki,
  • łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków,
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ( może być grzybowy),
  • kieliszek wódki ryżowej ( może być ocet ryżowy),
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • makaron wstążki lub ryż jaśminowy,
  • olej do smażenia.
  • szklanka rosołku z kostki.

Schab po chińsku - PRZYGOTOWANIE:

- schab pokroić na cienkie paski,
- z sosu sojowego, wódki, przyprawy 5 smaków, 3 łyżek oleju i mąki kukurydzianej zrobić marynatę,
- włożyć do niej paski schabu, dokladnie wymieszać i zostawić w cieple na ok 20 min,
- papryki pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka, imbir na plasterki, zieloną cebulkę na kawalki 2 cm,
-grzybki mun przygotować wg. opisu i pokroić na paski,
- w woku ( jeśli nie mamy to na głębszej patelni) rozgrzać olej,
wsypać imbir i chwilę podsmażyć,
- dodać zamarynowany schab i smażyć 2-3 min ciagle mieszając,
- dodać pozostałe składniki i smazyć kolejne 3 min,
- dolać rosołek i dusić do zgęstnienia sosu.
- Ugotować makaron lub ryż.
- Na środku ogrzanego talerz wykładać makaron (ryż) a na to sos z jarzynami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab po chińsku (strona 1 z 1)  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-04-05 22:41
kolorowe,pyszne danie,wypróbowałam dla mnie super:))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Panierowana pierś z kurczaka Mięciutka karkówka z grilla Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
Kurczak  według Patrycji  Łopatka pieczona z warzywami Pałki miodowo-musztardowe
Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim Kurczak po żydowsku
Kurczak z Marengo Kurczak z kukurydzą Gołąbki jagnięce w liściach winogron

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane