sellekta

sellekta

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Schab po Cygańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab po Cygańsku, danie "jedno garnkowe" - Kotlety ze schabu pieczone w piekarniku na ziemniakach, cebuli i papryce. POLECAM!!

Schab po Cygańsku

Składniki:

Schab po Cygańsku

 

  • Składniki:
  • 1. Schab 500g
  • 2. Ziemniaki 6 - 10
  • 3. Papryka
  • 4. Cebula 5
  • 5. Przyprawa knorr do schabu
  • 6. Curry
  • 7. Kostka knorr czosnkowa i bazyliowa
  • 8. Oliwa z oliwek lub olej

Sposób przygotowania:

Schab po Cygańsku
Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków w talarki i wysmarowania brytfanny olejem lub oliwą z oliwek. Następnie układamy talarki tak by odrobinę na siebie zachodziły(jak rybie łuski), posypujemy je przyprawami . Na ziemniakach układamy cebulę(im więcej tym lepiej bo w trakcie pieczenia traci ostrość i robi się lekko słodka) oraz paprykę i także posypujemy przyprawami(trochę mniej). Mięso kroimy na możliwie jak najcieńsze kotlety, podsmażamy z dodatkiem przyprawy Knorr do schabu i wkładamy do piekarnika w połowie pieczenia. Mięso należy włożyć dopiero kiedy ziemniaki będą zaczynać się robić miękkie. Całość pieczemy w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 50 min ( w zależności od piekarnika i tego jak szybko ziemniaki będą robić się miękkie, ja korzystam z piekarnika z termoobiegiem i zazwyczaj wychodzi w 40min) Smacznego =)