reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Schab po sztygarsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieczeń, którą można podawać na ciepło jak i na zimno do pieczywa.

Schab po sztygarsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po sztygarsku

 

  • schab ( 1-1,5 kg)
  • kiełbasa toruńska ( kawałek długości mięsa)
  • Przyprawy:
  • kopiata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Sos
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3/4 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka vegety lub łyżka maggi lub rosołek drobiowy
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • olej do obsmażenia

Sposób przygotowania:

Schab po sztygarsku
Schab myjemy wycieramy do sucha i ostrym nożem nacinamy w środku -tak żeby zmieściła nam się kiełbasa. Wszystkie przyprawy łączymy i starannie nacieramy mięso ( również w środku) wkładamy kiełbasę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki( najlepiej na całą noc) Następnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron- olej musi być gorący, ale musimy cały czas pilnować, żeby nie przypalić przypraw. Przekładamy do rondla w którym będzie się schab dusić, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, podlewamy wodą i dodajemy przyprawy na sos. Całość dusimy do miękkości, około godziny. Miękkie mięso odkładamy na deseczkę, żeby lekko odpoczęło, a sos miksujemy, dodajemy do niego śmietanę- zagotowujemy
Schab po sztygarsku
Etap 1Wszystkie przyprawy przeznaczone do mięsa łączymy
Schab po sztygarsku
Etap 2starannie nacieramy mięso ( również w środku) Odstawiamy na kilka godzin do lodówki( najlepiej na całą noc)
Schab po sztygarsku
Etap 3 obsmażamy mięso ze wszystkich stron- olej musi być gorący, ale musimy cały czas pilnować, żeby nie przypalić przypraw.
Schab po sztygarsku
Etap 4podajemy z kluskami śląskimi i sałątką z czerwonej kapusty