Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapiekany schab z marchewkową pierzynką ma wiele swych odsłoń. Mój to pewnie jedna z tych zwykłych, prosta opcja ale zapewniam, że schabik był smaczny.

 Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką

 

  • 3 plastry schabu
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchewka
  • 1/2 małej cebuli białej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże łyżki majonezu
  • (tłuszcz do smarowania naczynia)

 

Sposób przygotowania:

Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką
Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Naczynie do zapiekania wykładamy torebką do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem) układamy rozklepany schab, układamy piórka cebuli białej. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, rozkładamy na schabie, oprószamy solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcję majonezu i posiekanego czosnku.

Schab wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut.
 Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką
schabik rozklepujemy po czym układamy w naczyniu
 Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką
na mięsie układamy piórka cebuli białej
 Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką
na schabiku i cebuli układamy porcję startej marchewki
 Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką
na startą marchewkę nakładamy porcję majonezu
 Schab pod chrupiącą marchewkową pierzynką
na majonez nakładamy po troszkę przeciśniętego czosnku - pieczemy