edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab pod pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Miał być schab w sosie pomidorowym według przepisu Agiatis, ale jakiś złośliwy chochlik wyjadł mi pomidory :)

Schab pod pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pod pieczarkami

 

  • 2 kotlety ze schabu środkowego
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 bardzo duża cebula cukrówka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • suszony majeranek
  • kawałeczek kostki bulionu grzybowego – ja dałam nie więcej niż 1/4
  • szczypior z dymki do posypania

Sposób przygotowania:

Schab pod pieczarkami
Kotlety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, lekko rozklepałam tłuczkiem i oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Cebulę obrałam i pokroiłam w dość grubą kostkę, czosnek drobno posiekałam. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w większe kawałki. Na dużej patelni rozgrzałam olej, obsmażyłam mięso z obu stron. Chwilę po odwróceniu kotletów odsunęłam je na boki i dołożyłam cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkliła, wsypałam pokrojone pieczarki, a kiedy te puściły sos, dodałam majeranek i wkruszyłam kawałek kostki bulionu grzybowego. Lekko mieszając dusiłam wszystko do całkowitego odparowania sosu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypałam pokrojonym szczypiorem z dymki. Podałam ze świeżym chlebkiem sandomierskim.
Schab pod pieczarkami
Kotlety lekko rozklepałam tłuczkiem i oprószyłam z obu stron solą i pieprzem.
Schab pod pieczarkami
Chwilę po odwróceniu kotletów odsunęłam je na boki i dołożyłam cebulę i czosnek.
Schab pod pieczarkami
Kiedy cebula się zeszkliła wsypałam pokrojone pieczarki.
Schab pod pieczarkami
Kiedy pieczarki puściły sos dodałam majeranek i wkruszyłam kawałek kostki bulionu grzybowego.

Tagi:

schab