czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 974]

Schab suszony w pończosze długo dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjna w smaku domowa wędlina, smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wiele tańsza :)

Schab suszony w pończosze długo dojrzewający

Składniki:

Schab suszony w pończosze długo dojrzewający

 

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki soli kamiennej,
  • 1/2 łyżeczki soli peklowej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Schab suszony w pończosze długo dojrzewający
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie cukrem. Przełożyć do zamykanego pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić na 36 godzin do lodówki.

Po tym czasie mięso ponownie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą kamienną. Ponownie włożyć do pojemnika i odstawić na kolejne 36 godzin.

Znowu umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć pozostałymi wymieszanymi razem przyprawami. Zamknąć mięso w pojemniku i odstawić na kolejne 36 godzin do lodówki.

Schab przełożyć do czystej pończochy bądź podkolanówki, szczelnie owinąć i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na około 10 dni.  


Tagi:

mięso schab