anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Schab świąteczny w galarecie mojej mamy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

smaczna odmiana schabiku:)

Schab świąteczny w galarecie mojej mamy

Składniki:

Schab świąteczny w galarecie mojej mamy

 

  • 1,5 kg schabu wieprzowego środkowego
  • sól
  • pieprz
  • śliwki suszone kalifornijskie bez pestek
  • kilka ząbków czosnku
  • 7 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 5 szklanek wody
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • 1 kostka rosołowa warzywna

 

  • Do dekoracji:
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • pomidor
  • sałata
  • majonez

Sposób przygotowania:

Schab świąteczny w galarecie mojej mamy
Schab umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,długim nożem przeciąć w środku dziurę przez całą długość. Czosnek obrać cieniutko pokroić posolić,śliwki umyć ,odsączyć, napychać nimi schab,na przemian z czosnkiem ,aż napełnimy cały. Resztę czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą,natrzeć schab i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie, zetrzeć czosnek,schab upiec w rękawie lub na swój sposób. Po upieczeniu,schab wystudzić,pokroić w plastry,ułożyć na półmisku,udekorować wg własnego uznania,zalać tężejącą żelatyną. Żelatynę zalać zimną wodą ,około 3/4 szklanki,wymieszać łyżeczką,odstawić do spęcznienia. Zagotować 5 szklanek wody,dodać kostkę warzywną cukier do smaku, pieprz,ewentualnie sól,dodać spęczniałą żelatynę,zagotować,przecedzić przez siteczko. Wystudzić,tężejącą żelatyną zalać schab(mamie wyszły dwa półmiski) odstawić do zastygnięcia. Udekorować majonezem. Smacznego.