VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 702]

Schab w ananasowej glazurze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka i zatrzymała smaki.

Schab w ananasowej glazurze

Składniki:

Schab w ananasowej glazurze

 

  • 1 kg schabu wieprzowego (w całości)
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2 łyżeczki marynaty do mięs
  • 1 szklanka soku ananasowego (z puszki)
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Schab w ananasowej glazurze
Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę.

W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Połowa marynaty smarujemy wierzch schabu. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C.

Po tym czasie mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy w plastry. Podajemy z kawałkami ananasa.

Tagi:

mięso schab