Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1078]

Schab w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Schab w galarecie z suszonymi morelami i winogronami!

Schab w galarecie

Składniki:

Schab w galarecie

  • Schab bez kości- 800g
  • Wywar mięsny- 1 szkl
  • Żelatyna- 2 łyżeczki
  • Suszone morele- 14 szt
  • Pietruszka do dekoracji
  • Winogrona ciemne do dekoracji

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie

Schab opłucz , zagotuj 2 lity wody osolonej. Do wrzątku włóż mięso na 3 minuty. Wyjmij mięso i długim nożem rozetnij go tak by powstała głęboka kieszeń. Do kieszeni w schabie wkładaj suszone morele. Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć w wysmarowanej blasze i posmarować schab olejem. Wstaw o piekarnika nagrzanego w temp.200 stop. Piec schab około 1,5 godz.. Mięso ostudź i pokrój w plastry. Żelatynę namocz w 2 łyżach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudź. Plastry schabu ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą. Przed podaniem udekorować.