madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Schab w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobry schab w galarecie.

Schab w galarecie

Składniki:

Schab w galarecie

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 3 łyżki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie
Schab dokładnie myjemy, następnie bardzo dokładnie nacieramy przyprawiamy i pieczemy w folii aluminiowej ok. 1,5 godziny. Gdy schab się upiecze studzimy go, a następnie kroimy w cienkie plastry. Następnie układamy na półmisku i dowolnie dekorujemy, np. marchewką, papryką i sałatą. Przygotowujemy zalewę: 3 czubate łyżki żelatyny namaczamy w 100 ml przegotowanej i zimnej wody, czekamy, aż spęcznieje. Następnie 3 szklanki wody zagotowujemy z vegetą, do wrzącej wody dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galareta zacznie gęstnieć polewamy łyżką schab na półmisku, aż wylejemy wszystko.