Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Schab w galarecie z kurkami i sałatką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

taki schab w galarecie to coś pysznego

Schab w galarecie z kurkami i sałatką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab w galarecie z kurkami i sałatką

 

  • schab pieczony w kawałku
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula biała - 1/2 sztuki
  • kukurydza konserwowa - 6 łyżek
  • kurki marynowane - 1/2 słoiczka 0,33l
  • koperek - 1 łyżka
  • majonez - 2-3 łyżki
  • wywar jarzynowy - ok. 1/2 litra
  • żelatyna - ok. 4-6 małych łyżeczek (sprawdź, ile zaleca producent na pół litra płynu!)
  • jajka na twardo - 3 sztuki
  • do smaku: sól, pieprz, ocet winny

 

Sposób przygotowania:

Schab w galarecie z kurkami i sałatką
Wywar doprawiłam do smaku - powinien być dość wyrazisty z kwaśną nutką. Doprowadziłam go do wrzenia, wyłączyłam gaz i wsypałam żelatynę - mieszałam aż całkowicie się rozpuściła. Płyn odstawiłam do wystudzenia.Marchew oczyściłam, umyłam i ugotowałam tak żeby nie była całkiem miękka. Po ostudzeniu pół starłam ją na tarce a drugą połowę pokroiłam w paski do przybrania. Posiekałam cebulą i dodałam do marchewki razem z kukurydzą. Dodałam też osączone kurki - małe można dać w całości, ale większe trzeba posiekać - i jedno posiekane jajko na twardo. Całość wymieszałam z majonezem i koperkiem, doprawiłam. Schab domowy pieczony pokroiłam na grube plastry - każdy z nich naciąć tak żeby powstała kieszeń i w te kieszenie nałożyłam przygotowaną wcześniej sałatkę. Nafaszerowany schab ułożyłam na półmisku wyłożonym sałatą. Obłożyłam kurkami marynowanymi, jajami na twardo ładnie pokrojonymi i kwiatkami z ugotowanej marchewki. Wszystko to polałam tężejącą galaretą - najlepiej robić to pomału i dokładnie żeby dostała się we wszystkie szczeliny. Półmisek odstawiłam do lodówki żeby galareta zastygła.:-) Półmisek wstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła. Kiedy galareta zaczęła tężeć polałam nią wszystkie składniki na zimnym półmisku - nabierałam ją łyżeczkę i pomału polewałam z wierzchu uważając żeby dostała się we wszystkie zakamarki. Odstawiłam półmisek na 3 - 4 godziny do lodówki żeby galareta zastygła.
Schab w galarecie z kurkami i sałatką
Nafaszerowany schab ułożyłam na półmisku wyłożonym sałatą. Obłożyłam kurkami marynowanymi, jajami na twardo ładnie pokrojonymi i kwiatkami z ugotowanej marchewki

Tagi:

jajko jajka schab