msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Schab w sosie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kombinacja smaków polskiego i chińskiego.

Schab w sosie.

Składniki:

Schab w sosie.

 

  • 3 plastry schabu bez kości (ok.30 dag)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki przyprawy do dań chińskich Vegety
  • 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie.
Schab opłukać, osuszyć.Jedną stronę każdego kotleta oprószyć curry,papryką w proszku i czosnkiem granulowanym, wetrzeć przyprawy dłonią w mięso.Obsmażyć na gorącym oleju z obydwu stron,dodać posiekany czosnek.Podlać ok.3/4 szklanki wody (można więcej), sosem sojowym i octem balsamicznym.Wsypać proszek grzybowy i przyprawę do dań chińskich,oprószyć pieprzem. Gotować ok.30-40 minut. Masło rozpuścić na patelni,wsypać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić wodą.Mieszając podgrzać i gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wlać do mięsa.Chwilę pogotować.Podałam z kluskami śląskimi i sałatką wielowarzywną.